Yurtdışında Otobüsle Seyahat

Yurt dışında hem ülkeler hem şehirler arası geçişlerde birçok kez otobüsle seyahat ettim. Tabiki otobüs tercih etmemde en büyük etken çoğunlukla otobüsün tren ya da uçak gibi seçeneklere nazaran daha ekonomik olmasıydı. Bazen de saat açısından ya da otobüse bindiğiniz/indiğiniz konum açısından daha elverişli olabiliyor. Mutlaka gideceğiniz ve bindiğiniz noktadaki terminallerin size uzaklığını kontrol edin, eğer uzaktaysa toplu taşıma ile rahat ulaşım oluyor mu gibi konular önemli. Konfor açısından da yine otobüsüne göre değişkenlik gösteriyor diyebilirim ama kötü bir deneyimim bu noktada neyseki olmadı.

Yurtdışı Otobüs Bileti Nereden Alınır?

Ben öncelikle Omio gibi sitelerden tren-otobüs gibi opsiyonlarımı karşılaştırıyorum. Hangi seçenek daha uygunsa firmanın kendi websitesine gidip oradan almayı tercih ediyorum. Genellikle Flixbus tercih ediyorum, dolayısıyla Flixbus’ın kendi websitesinden alıyorum. Kullanımı da oldukça rahat bir websitesi. Eğer iade işlemi olursa da hizmet ücreti gibi küçük bir ücret kesip sizin hesabınıza kupon kodu gibi tanımlıyorlar. Benim böyle bir iadem de olmuştu ve 1 yıl boyunca geçerli olacak şekilde bir kod verdiler. Ben de kullandıkça oradaki para düştü ve 1 yıl içinde sıfırlamıştım. Flixbus Türkiye’de de Kamil Koç’u aldığından ülke içinde de kullanmanız mümkün bildiğim kadarıyla.

Flixbus dışında ülkelerin kendi otobüs firmaları da olabiliyor özellikle şehirler arası yolculuklarda. Çoğunlukla sitelerde İngilizce seçenek de oluyor ama en kötü Omio’dan alabilirsiniz, Omio bazen ekstra işlem ücreti ekliyor ama ben Alsa’dan alırken Omio tercih etmiştim.Regiojet’in otobüsleri de Flixbus gibi yayılmaya başlamış, bu seçeneğe de bakabilirsiniz.

Yurtdışında Otobüsle Ülkeler Arası Yolculuk

Ülkeler arası yolculuk kısmını 4 kez deneyimledim, üçü de Flixbus ile yaptığım yolculuklardı. Hepsine tek başıma çıktım. İlk ülkeler arası yolculuğum İspanya-Portekiz (Madrid-Porto), içlerinde en uzun süren ve gece yolculuğu olan buydu. İkincisi ve üçüncüsü Hollanda-Belçika (Eindhoven-Liege ve Liege-Maastricht), sonuncusu ise Almanya-Çekya (Berlin-Prag) oldu. Benim en merak ettiğim noktalardan birisi sınır konusu olmuştu, umduğum gibi otobüsle yolculukta herhangi bir sınırda durdurulma durumu olmuyor, AB içinde seyahat ettiğiniz için kesintisiz devam edebiliyorsunuz.

Otobüsle İspanya-Portekiz Arası Gece Yolculuğu

Madrid-Porto arası yaklaşık 6 saatlik bir gece yolculuğuydu. Doğrudan Flixbus’ın dışı yeşil ve üstünde amblemi olan otobüslerinde yapmadım, Portekizli bir firma Flixbus’a hizmet veriyordu. Normalde internet ve şarj etme noktalarının çalışmaması gibi bir durumla daha önce hiç karşılaşmamıştım ama en çok ihtiyaç duyduğum bu yolculukta maalesef bu olumsuzlukla karşılaştım. Şoförler İngilizce pek bilmiyordu, bu konuyu soramadım da maalesef. Dipnot olarak otobüslerde hiç kullanmamış olsam da WC oluyor.

Ben bu yolculukta hem fiyatlar uygun olduğu hem de rahat etmek için yanımdaki koltuğu da satın aldım. İki koltuk yaklaşık 25 Euro gibi tuttu. Flixbus’da koltuk seçimine ekstra para ödüyorsunuz, yoksa kendisi bir koltuk atıyor size. Eğer yanınızdaki koltuğu da almak isterseniz fiyat çarpı 2 olmuyor, daha uygun bir fiyata alabiliyorsunuz. Tren ve uçak fiyatları da çok pahalı değildi ancak gece otel parası vermeyeceğim bir seçenek daha avantajlı geldi. Evet tahmin edeceğiniz üzere biraz yorucu oldu, özellikle otobüste uyumakta zorlandığımdan ama böyle bir sorununuz yoksa 6 saat idare edilebilir oluyor.

Madrid’de doğrudan terminalden kalktığından otobüsü bulmakta zorlanmadım. Uçak ekranları gibi ekranlarda nereden kalktığını ve platforma varıp varmadığını takip edebiliyorsunuz. Madrid terminali erken giderseniz beklemek için de elverişli, kafeler ve oturma alanları mevcut. Gece boyunca birkaç durakta durduk, durakları haritadan takip ettim, internetsiz çalışan haritalar bu anlamda çok faydalı oluyor. Sabah çok erken Porto garında indim, 5 gibi; dolayısıyla bir süre gardaki bir kafede oturup havanın aydınlanmasını beklemek durumunda kaldım.

Porto gezilecek yerler yazım için buraya tıklayabilirsiniz.

Otobüsle Hollanda-Belçika Arası Yolculuk

Maastricht-Liege ve tam tersi yöndeki yolculuğum ülkeler arası bir yolculuk olsa da aslında 40 dk’cık gibi kısa bir süre sürdüğünden şehirler arası demeye bile dilim varmıyor ama yol manzaraları en güzel olan yolculuklarımdan biriydi diyebilirim. İlk gidişim Eindhoven Havalimanı’ndan Liege’e oldu. Eindhoven Havalimanı’ndan otobüsler için tek durak var, toplu taşıma da buradan hareket ediyor ve platformlardan da hangisi olduğunu Flixbus ambleminden rahatça anlıyorsunuz, bu büyük bir avantaj. Liege’de indiğim yer ise Flixbus’ın bilette gösterdiği noktadan çok farklıydı, o yüzden iner inmez flixbusların hepsi buradan mı kalkıyor diye şoföre sordum. Bu yolculukta ilginç olan Maastricht’e kadar Hollandalı bir şoförle gittik, ve şoförümüzün İngilizcesi çok iyiydi, tüm duyuruları İngilizce yapıyordu. Maastricht’te ise şöfor değişti, Belçikalı olduğunu düşündüğüm kadın şoförümüz İngilizce duyuru yapmadı. Son durak Liege olmadığından haritadan takip ettim, zaten zamanlamada pek aksaklık olmadığından az çok anlıyorsunuz vardığınızı. Bu yolculukta Flixbus’ın kendi yeşil otobüslerinden vardı ve konforluydu. Liege yazım için buraya tıklayabilirsiniz.

Liege-Maastricht’te ise Belçikalı bir firmanın aracı Flixbus olarak hizmet veriyordu, neyseki otobüslerin camına Flixbus numarasını yazıyorlar da anlıyorsunuz. Tabi Liege’de normal toplu taşıma durağından aldığından otobüsleri takip etmek daha zor oldu. Bir de ilk gelişte otobüs kullanmamış olsaydım başka yerde bekliyor olacaktım ki o konumla Flixbus’ın gerçek yeri arası çok mesafe vardı, o yüzden mutlaka etraftaki yerlilere sorun garda. Bu otobüs daha eski püskü ve kalabalık bir otobüstü ve koltuk numaraları daha belirsizdi, neyseki kısa bir yolculuk olduğundan çok sorun olmadı. Maastricht yazım için buraya tıklayabilirsiniz.

Otobüsle Berlin-Prag Arası Yolculuk

Berlin-Prag arası yolculuğum Berlin Südkreuz’dan başladı. Hem Flixbus’ın biletteki konumundan çok rahat buldum, hem de trenden inip dışarı adım atınca Flixbus’ları rahatça görüyorsunuz. Südkreuz’da durağın çok yakınında büyükçe bir kafe mevcut, erken gidip kahvaltımı orada yaptım, rahatça vakit geçirdim otobüs saatime kadar.

Otobüs beklemediğim şekilde 2 katlı geldi ve ben en ön almıştım; 2. katın en önüymüş:) Yağmur yağdığından müthiş manzaralı olmadı ama rahat bir yolculuktu diyebilirim. Tüm prizler ve internet çalışıyordu. Çok temiz bir otobüs olmasa da idare ederdi. Prag otobüs terminali de merkeze oldukça yakında, rahatça yürüyerek İbis Old Town otelime ulaştım.

Prag gezilecek yerler yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Yurt Dışında Otobüsler Şehirler Arası Yolculuk

Şehirler arası yolculuğum üç tane oldu. İkisi yine Flixbus ile yaptığım Hamburg-Berlin ve Porto-Lizbon yolculuklarımdı, diğeri ise Barcelona-Valencia arası İspanya’nın otobüs şirketi Alsa ile gerçekleştirdiğim yolculuktu. Flixbus ile ilk yolculuğum olan Hamburg-Berlin seyahatimde de en önde seyahat etmiştim, oldukça konforlu bir yolculuktu; sadece Berlin’de Alexanderplatz’da inip otelimizin bulunduğu Hauptbahnhof yakınlarına yürümek zor gelmişti ama bu da bizim saçmalığımız:) Porto-Lizbon da konforlu geçmişti, sadece akşam saati geçtiğimiz için ve otelimize terminal yakın olmadığından taksiyle otele geçmiştik ama taksi fiyatları Portekiz’de uygundu ve sorun yaşamadık. Porto terminalinde de otobüsü bulmak oldukça kolaydı.

Alsa da oldukça konforlu bir otobüstü. Tek başıma yaptığım bir yolculuk olmasına rağmen rahat geçti. Barcelona otobüs terminalinde info desk’e biletinizi gösterdiğinizde size platformu söylüyorlar. Yine interneti olan bir otobüstü, prizi hatırlayamıyorum ama rahatsız olduğum hiçbir nokta olmadı, otobüs de temizdi. Valencia otobüs terminali El Carmen bölgesine yürüme mesafesinde olduğundan rahatça kalacağım yere de ulaşabildim.