Belgrad: İlkbaharda Vizesiz En İyi Rota

Belgrad, Sırbistan

  1. Neden Belgrad?
  2. Belgrad’da Konaklama
  3. Belgrad’da Ulaşım
  4. Belgrad’da Yeme İçme
  5. Belgrad’da Gezilecek Yerler

Belgrad…Çok yakın zamanda gittiğim için o kadar canlı ki kafamın içinde, güzelliklerini en iyi nasıl aktarabilirim diye düşünürken yazmaya başlamak zor geldi.

Gitmeden önce hakkında pek bir şey bilmediğim, gidilecek şehirler listemde de olmayan bir şehirdi Belgrad. Hava durumu raporlarının güzelliği ve ucuz uçak bileti kesişimini yakalayınca birden kendimi bu şehirde buluverdim.

Peki neden Belgrad?

Mart ayının sonları… Bırakın İstanbul’u daha İzmir’de bile hava kemiklerimizi ısıtan derecelere ulaşamamışken Belgrad’da günlük güneşlikti. Güneş batana kadar kısa kollularla gezebileceğiniz kadar günlük güneşlik…23 dereceler… Hatta nehir kenarında güneşlenenleri görüp kıskanmamak mümkün değildi. Akşamları serinliyor, üstünüzde montunuz olmadan çıkmak olmuyor ama o kadar da olsun, sonuçta mevsim bahar.

Balkanlar’ı gezdiyseniz bilirsiniz ki birçok şehir henüz gelişmemiştir, Belgrad öyle değil. 2 milyona yaklaşan nüfusuyla çok büyük bir şehir olmamasına rağmen oldukça gelişmiş, adeta kendinizi vize alıp gittiğiniz Avrupa şehirlerinden birinde yürüyor hissedebilirsiniz.

Parkları ve yaşam tarzları… Şehrin her yerinde oldukça güzel ve büyük parklar var. Üstelik öyle süs olsun diye değil bu parklar. Akşam saatlerinde bile mesaisini bitirip çocuğunu, köpeğini alan kendini parklara atıyor. Belki de AVM’ler ve inşaatlar bu kadar yaygınlaşmadan önce biz de böyleydik, küçüklüğümden hatırlarım hep açık havada dedemin beni gezdirmelerini… Belgrad’da insanlar hangi saat olursa olsun şehrin tadını çıkarıyor gibi, işten çıkıp kendini eve atma derdinde değiller… Parka gitmeyenler de kafelerde; alkollü-alkolsüz bir şeyler içmeden eve gitmek olmaz:) Öyle ki sokak aralarında evlerin alt katlarında bile kafeler var, sokaklar ışıl ışıl; hepsinde de mutlaka en az 3-5 masa dolu. Bisiklet yolları da birçok Avrupa şehriyle yarışır, bisiklet kullananların sayısı da. Hani bazı insanlar diyor ya, “ne buluyorsunuz yurtdışında, bizim ülkemiz hepsinden güzel.”; birçoğundan görüntü olarak güzel olduğuna katılıyorum ama yaya yollarında arabaların durduğu, bisiklet yollarının işgal edilmediği, parkların yerini betonların almadığı yani insanın şehrindeki güzelliklere ve bir diğerine saygısının olduğu şehirlere gitmeyi istemek şehirleri birkaç güzel görüntüden ibaret sananlar ya da başka bir alternatifi görmeyenler için anlaşılması zor sanırım.

İçinden su geçen şehir…Suya kıyısı olan ya da içinden su geçen şehirleri sevdiğimi bilenler bilir. Belgrad’ın içinden de Tuna ve Sava Nehirleri geçiyor. Bu da şehre ayrı güzellikler katıyor.

belgrad manzarası

Ekonomik…Şehirde oldukça az para harcayarak gezmeniz, dolaşmanız mümkün. Yürüyerek gezmek için de ideal bir şehir, gerçi toplu taşımalara da para veren görmedim, kendi halkı da dahil. Çoğunlukla yaşlılar kartlarını kullanıyorlar. Bizi hava alanından şehir merkezine getiren halk otobüsünün şoförü hiçbir yolcudan para almadı mesela. (Siz yine de temkinli olun, ben hiç rastlamadım ama kontrol varsa sıkıntılı olabilir.) Yemek içmek de oldukça uygun, konaklama fiyatları da.

Benzerliklerimiz…Börek her yerde, bildiğiniz bizim kol börekleri. Sabah kahvaltısı için ideal:) En önemlisi ve en sevdiğim yerli kahve dedikleri kahve, bildiğiniz bizim Türk kahvesi; fal bile kapatabilirsiniz. İstanbul’u özleyenler için de Kalemegdan içinde Stanbol Kapısı (yani İstanbul Kapısı) bile var:)

Belgrad’da Konaklama

Konaklama için birçok hostel seçenekleri, otel seçenekleri ya da daireler var. Hosteller oldukça uygun olmasına rağmen ben pek 2-3 kişilik özel odaları olanları görmedim. Otel fiyatları da nerede olduğuna göre değişiyor, ancak onlar da uygun. Bir de uygun olarak tüm bir daireyi kiralayabileceğiniz seçenekler var.

Biz Hotel Bohemian Garni’de kaldık. Otelin sokağındaki hafif derecede restoran, müzik gürültüsü ve otel içindeki garip gürültüleri hariç memnun kaldığımız bir yer oldu. Oldukça da merkezi. 3 gece için 2 kişi şehir vergisi dahil 140 Euro ödedik.

Nerede kalırsanız kalın hem gezme kolaylığı hem de şehrin tadını çıkarmak açısından Eski Şehir tarafında kalın derim.

belgrad akşam

Belgrad’da Ulaşım

Belgrad yürümek için oldukça uygun, çoğunlukla toplu taşıma ihtiyacınız olmayacak yürümeyi sevenlerdenseniz.

Belgrad’da ulaşım daha çok otobüslerle sağlanıyor ve belirttiğim gibi otobüslere genellikle para ödeyen yok. Biz biletlerin nerelerde satıldığını bile anlayamadık.

Taksilerin de uygun fiyatlı olduğu söyleniyordu ama kazıklanmamak için taksimetreyi açtırmayı unutmamak lazım.

Belgrad’dan çevre kasabalara gitmek isterseniz trenle de ulaşım sağlayabilirsiniz, tren garı oldukça merkezi bir noktada.

Havaalanından şehre gelmek için bence halk otobüsü olan 72’yi tercih edip son durakta inebilirsiniz. Hem para ödemeden şehir merkezine gitme ihtimaliniz var, ödeseniz de en uygun seçenek bu. Diğer seçeneğiniz de sanıyorum Havaşlar tarzında çalışan A1.

Belgrad’da Yeme İçme

(Bu ve bir sonraki bölümde kırmızı renkte gözüken mekanların/yerlerin üzerine tıklayarak detaylı bilgi edinebileceğiniz ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.)

Belgrad’da pizzacılar oldukça fazla böreklerin satıldığı pastaneler de öyle. Böreklerden kısaca bahsetmek gerekirse kol böreğinin ıspanaklı, peynirli ve değişik seçenekleri mevcut. Biz Wurst Platz’da ıspanaklı ve peynirli seçenekleri biraz yağlı bulsak da beğendik, fiyatları da uygun (60 Sırp Dinarı, yaklaşık 50 cent). Keza Knez Mihajlova Caddesi’ndeki daima kalabalık olan ve ismini Latin harfleriyle hiç yazmayan çok ünlü pastanesinde de börekleri kuru bulduk, yağlısını tercih ederiz:)

Dondurmayı nerelerden yedik? Usce AVM içindeki Coffee Room’dan 2 top diyet meyveli dondurma tercih ettik ve havalimanındaki Belgrad’ın meşhur dondurma zinciri Moritz Eis’dan 1 top sorbe 1 top dondurma tercih ettik. İkisi de oldukça lezzetliydi. AVM içindekine 3 dolara (320 Sırp Dinarı) yakın, havalimanındakine de 4 dolara (390 Sırp Dinarı) yakın bir ücret ödedik.

Cevapcici yani köfte meşhur diye her yerde yazılmıştı ama biz Kolarac’ta deneyip pek beğenemedik; bizim köfteler nerede onlarınkiler nerede:)

Kafeler deseniz adım başı, çoğunlukla kafelerde alkollü içecekler de mevcut.

Kafe olarak her yerde bulunan zincir Coffeedream ve yerlilerin tavsiyesiyle Koffein ve ChocoCafe‘yi; yemek için yine yerli tavsiyesi üzerine Vapiano‘yu; take away pizza için de yine tavsiye ve gözlemlerimiz üzerine Bucko Pizza & Sandwich‘i tercih ettik.

Bizim tercihlerimiz dışında da otelimizin de üzerinde bulunduğu bol restoranlı-kafeli hatta canlı müzikli Skadarlija Bölgesi’ndeki Skadarska Sokak’ta da yemek yiyebileceğiniz birçok seçenek mevcut. Üstelik arnavut kaldırımlı hoş bir sokak. Kafeler için farklı seçeneklere göz atmak isterseniz kahve duraklarımız yazıma da göz atabilirsiniz.

skadarlija

Belgrad’da Gezilecek Yerler

Eski Şehir; sanat severler için opera ve sanat etkinlikleri, müze severlerin için müzeleri, alışveriş ve kafelerin toplandığı caddeleriyle şehrin en hareketli noktalarından.

Kalemegdan Park, Belgrad’ın gez gez bitmeyen kalesi.

Tasmajdan Parkı da güzelim parklarından en meşhuru, yanında da Aziz Mark Kilisesi var.

Aziz Mark Kilisesi_Tasmajdan

Ada Ciganlija da spor, doğa ve güneşlenmenin buluştuğu bir nehir adası.

Zemun küçük ama tatlı şehri, Tuna Nehri’nin tadını çıkarmak için de ideal.

Belgrad dışında bir kasaba olan Novi Sad’a ise biz gidemedik, bir dahaki sefere gitmeyi umuyoruz:)

Belgrad’da 3 tam gün yeterli olacaktır; ilkbaharın yanı sıra yazın da tercih edilebilir.