İnternetsiz Çalışan Seyahat Uygulamaları

Yurt dışında hepimizin en çok sıkıntı duyduğu şeylerden biri yurt dışı paketimiz yoksa mobil internetimizi kullanamamak. Dolayısıyla birçok harita ve uygulamadan da ihtiyacımız olduğu anda yararlanamamak.

Neyse ki internetinizden yemeden işinize yarayabilecek offline (çevrimdışı) uygulamalar da mevcut. Bunlardan en sevdiklerimi sizlerle bu yazımda paylaşacağım.

1. Spottedbylocals

Spottedbylocals ücretsiz bir uygulama, ancak uygulamanın içindeki şehirler ücretli. Fiyatları ise şimdilik 14 TL.

Peki bu parayı vermeye değer mi? Bence kesinlikle değer, çünkü bu uygulamada diğer birçok uygulamadan farklı olarak şehirde yaşayanların yani lokallerin tavsiyeleri var. Restoran-kafe, sanat-kültür, parklar vb. birçok kategori mevcut. Özellikle kafelerde ortalama fiyat da belirtilmiş oluyor ki bu da bütçenize göre seçim yapmanızı kolaylaştırıyor.

Üstelik şehri yüklediğinizde haritasını da yüklemiş oluyorsunuz ve önerilen her yer harita üstünde mevcut. Yani bulunduğunuz yere yakın olan önerileri harita üzerinde rahatça tespit edebiliyorsunuz.

spottedbylocals

Yalnız uyarayım; uygulamanın dili İngilizce.

Uygulamayı yüklemek istemiyorum ama nereler önerilmiş görmek istiyorum derseniz de internet sitesinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız şehir öncesi de internet sitesinden birkaç öneriye göz atıp size uyan öneriler varsa indirmeyi de tercih edebilirsiniz. Şehir zenginliği açısından da oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim, hem Avrupa-Ortadoğu hem de Kuzey Amerika’dan birçok şehir uygulamada yer alıyor.

2.Maps.me

Maps.me uygulaması ücretsiz olarak gideceğiniz ülkelerin haritalarını indirebildiğiniz bir uygulama. Konumunuzu tespit ediyor, gitmek istediğiniz yere yürüyerek ve arabayla yol tarifi ve tahmini varış süresi çıkartıyor. Bütün bunları yaparken de internetinize hiç gerek olmuyor.

Maps. me uygulaması özellikle yurt dışında İngilizce konuşmaktan çekinenler, oralarda kaybolmayayım diye endişe edenler için ideal. Benim uzun zamandır kullandığım ve şimdiye kadar pek bir sıkıntı yaşamadığım bir uygulama. Tabi tüm haritalarda olduğu gibi en kısa yolu çıkartayım derken yolun güzelliğini hesaba katmayabiliyor.

3.Yandex Çeviri ve Seslisözlük

Özellikle dil konusunda kendine güvenmeyenler için ideal. Birçok dil seçeneği de mevcut. Önceden istediğiniz dilleri çevrimdışı kullanmak üzere yükleyip seyahatiniz sırasında da rahatça kullanıyorsunuz. Uygulamadaki tüm dilleri yüklemek de ücretsiz.

Seslisözlük’ü çevrimdışı olarak pek kullanmadım ama uygulama içinde çevrimdışı özelliği de mevcut.

4.Piri

Piri hem yurt içi hem yurt dışı rotaları olan bir uygulama ve yeni şehirler eklenmeye devam ediyor..

Piri de diğer uygulamalar ücretsiz yükleniyor ama gideceğiniz şehirleri satın alıyorsunuz (Maximum kart sahiplerine ise yurt içi tüm şehirler ücretsiz, Turkcelllilere de indirimli; yurt dışı için de tam tersi oluyor). Her şehir için bir tur rotası mevcut, harita üzerinden rotayı takip edebiliyorsunuz ve rotanın başlangıç noktasına gidip tura başlıyorsunuz. Rota üzerindeki her tur noktasına vardığınızda rehberin (ki genellikle Saffet Emre Tonguç) o yeri 5-15 dakika süreyle anlatımını dinliyorsunuz. Rotayı birebir takip etmek zorunda da değilsiniz, bazı yerleri atlayabilirsiniz. Ayrıca rehberin rotanız üzerinde mekan önerileri de oluyor. Turlar da genellikle hiç ara vermeden 2,5-3,5 saat sürüyor, tabi yurt dışında henüz kullanmadığımdan ne kadar süreceğine emin olamıyorum.