- Konya’ya Ulaşım
- Konya’da Gezilecek Yerler
- Konya’da Yeme-İçme-Alışveriş
- Konya içi Ulaşım
Günübirlik Konya olur mu? Tabiki de olur ancak 2 gün ayırırsanız çok daha iyi olur. Bazı yerlerde daha çok vakit geçirmek ya da ziyaret edemediğim bazı noktaları da gezmek iyi olurdu elbette.
Öncelikle Konya’nın beklediğimden çok fazla şey sunduğunu belirtmem gerek, hem tarihi yapılar hem de şehrin genel dokusu açısından. Eski evler, eski sokaklar ve medreselerin mimarisi oldukça güzel. Birçok noktada soluklanmak için büyük yeşil alanlar bulunuyor. Bunun dışında belki geçmişinin de etkisiyle diğer şehirlere oranla daha muhafazakar bir şehir ama muhafazakar değilseniz de kendinizi rahatsız hissedeceğiniz bir durum yok. Mevlana’nın barışçıl ve birleştirici söylemleri hala şehrin üzerindeki etkisini sürdürüyor bence.
Konya’ya Ulaşım
Konya’ya İstanbul’dan ve birçok şehirden uçakla doğrudan ulaşım mümkün. İstanbul-Konya arası uçak fiyatları 40-80 arasında değişiyor. Trenle de ulaşım mümkün ancak hızlı tren de olsa yaklaşık 4 saat sürdüğünden günübirlik gezi için pek uygun değil, ayrıca 15 gün önceden bilet almazsanız fiyat olarak da uçağın üstünde kalıyor. 15 gün önceden alabilirseniz yarı fiyatına bilet aldığınızdan uçaktan biraz daha uyguna getirebilirsiniz.
Konya’da Gezilecek Yerler
Konya’da müze ve medreselerin hemen hepsinde Müzekart geçiyor ve yine çoğu öğle arasında (12:30-13:30) kapalı. Biz turumuzu Piriguide uygulaması ile yaptık, Ateşbaz-ı Veli türbesi dışında bütün noktaları biraz yorucu da olsa bir günde gezme imkanımız oldu. Piriguide uygulaması hakkında daha detaylı bilgi için seyahat uygulamalarını yazdığım yazıma göz atabilirsiniz.
Karatay Medresesi; bizim ilk durağımızdı. Selçuklu dönemine ait bir yapı. Kubbesi oldukça güzel; müze olarak gösterilen çini eserler ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki eserlerden sonra maalesef çok da ilgi çekici gelmiyor. Kubbeyle birleşik üçgenlerde ise 4 peygamberin isimleri yazıyormuş.
Alaaddin Tepesi ve Cami: Alaaddin Tepesi’ne tepe dendiğine bakmayın; öyle alçak bir tepecik diyebiliriz daha çok. Cami’nin etrafındaki park bahar mevsiminde ziyaret ettiğimizden rengarenk çiçeklerle kaplıydı ve oldukça güzel görünüyordu. Cami ise restorasyonda olduğundan çok da inceleme fırsatımız olmadı.
İnce Minareli Medrese: Açıkçası medreseler arasında tercih yapılacaksa İnce Minareli Medrese’yi tercih etmenizi öneririm. Yapı olarak hem dıştan hem de içten diğer medreselere oranla daha güzel. Hem Karatay Medresesi hem de İnce Minareli Medrese Alaaddin Tepesi’ne çok yakınlar.
Medrese’nin özellikle taçkapısı Selçuklu Dönemi’nden harika bir el işçiliği sunuyor. İçerisinde ise mezar taşları, kapı ve pencere kanatları örneklerine göz atabilirsiniz. Türk Hava Kuvvetleri’nin çift başlı kartal sembolü de bu medrese içinde yer alan ilgili eserden geliyormuş.
Atatürk Bulvarı: Atatürk Bulvarı üstünde Atatürk Evi ve Heykeli bulunmakta. Bunlardan ziyade bu bulvar üzerindeki evlerin görünüşleri hatta bulvar sonundaki Konya Lisesi’nin mimarisi çok güzel olduğundan görülmesini tavsiye ederim. Yol üstünde dikkatimi Konya Olgunlaşma Enstitüsü, Mimarlar Odası ve Bim’in bulunduğu ev çekmişti. Konya Lisesi de adeta Haydarpaşa’daki üniversite kampüsünü andırıyor.
Konya Arkeoloji Müzesi: Müze bahçesinde lahit ve oyma taş eserler bulunmakta. Yine içerisinde de lahit örneklerini ve prehistorik eserleri görebilirsiniz.
Sahibi Ata Müzesi: Bu müzeye giriş ücretsiz. İçinde en çok Selçuklu Dönemi’nden kalma üstünde tek bir çivi bile bulunmayan kapı örnekleriyle yine aynı dönemden kalma kilim ve halılar ilgimi çekti. Bunun dışında el yazması Kur’an örnekleri de bulunmakta.
Şeyh Şerafettin ve Şems-i Tebrizi Camileri: Bu iki cami birbirine çok yakınlar. Şeyh Şerafettin Cami’nin hemen önündeki yeşillik alanda soluklanabilirsiniz. Cami 12. yüzyılda Şeyh Şerafettin tarafından yaptırılmış; ancak daha sonra tamamen yıktırılarak 1336 yılında yeniden inşa ettirilmiş. Biz iki camiye de dışarıdan baktık ancak Şems-i Tebrizi Cami’nin içinin de görülmesi tavsiye ediliyor.
Aziziye Cami: Barok mimarisinin izlerini taşıyan cami hem dışarıdan hem içeriden oldukça süslü bir yapı. Son hali Pertevniyal Valide Sultan tarafından oğlu Sultan Abdülaziz için yaptırıldığından cami bu adla anılmaktaymış.
Mevlana Müzesi: Biz Mevlana Müzesi’ni sona bırakmıştık ancak ilk gidilmesi gereken yerlerden. Müze içinde dergah eşyaları, değerli el yazmaları, dervişlerin ve Mevlana’nın türbesinin yanı sıra dergah yaşamını gösteren düzenlemeler de bulunmakta.
Sille: Konya merkeze yarım saatlik mesefedeki Sille ilçesi kesinlikle görülmeye değer, hatta 2 günlük bir tur yaparsanız yarım gününüzü buraya ayırmanızı öneririm. Sille hakkında daha detaylı bilgi için ilgili yazıma göz atabilirsiniz.
Konya’da Yeme-İçme ve Alışveriş
Konya’nın bildiğiniz gibi etli ekmeği meşhur. Gitmeden önce okuduğum yazılarda birçok farklı yer önerilmişti, biz Vedat Milor’un tavsiyesine uyarak Bolu Lokantası’na gittik. Konya’da Bolu Lokantası ne alaka diyebilirsiniz ancak Vedat Milor gerçek Konya etli ekmeğini yiyebileceğiniz tek yer burası deyince terchimiz bu yönde oldu. Mekan oldukça kalabalık, Konya halkı da burayı tercih ediyor. Etli ekmeğin yanı sıra böreklerinin de çok tutulduğunu söylememeliyim, zaten bu ikisi dışında bir şey de yok. Ayranı da ufak bir sürahide geliyor, bir sürahiden de 2 bardak çıkıyor. İlk başta tek sürahi yeter diye düşünmüştük ancak etli ekmek porsiyonu fazlaca olduğundan ikinci sürahimizi de söyledik. Fiyatlar da oldukça uygun, 2 etli ekmek 2 ayrana 27 lira ödedik.
Bolu Lokantası Aziziye Cami’ye yakın bir konumda, Aziziye Mahallesi’nde hatta çok yakınlarında diğer bir meşhur mekanı Tiritçi Mithat bulunuyor.
Konya’da bir de Mevlana şekeri meşhur, zaten yine aynı civarlarda bulunan satış noktalarında bu şekerin çeşitlemelerini göreceksiniz.
Konya İçi Ulaşım
Konya Havalimanı’ndan maalesef şehir merkezine gitmek için sadece Havaş’lar var benim araştırdığım kadarıyla. Havaş’tan Alaaddin Tepesi’nde inebilir ve buradan yürüme mesafesinde olan bütün tarihi noktaları ziyaret edebilirsiniz. İndiğiniz yere de dikkat ederseniz dönüşte yine aynı yerden binip havalimanına ulaşabilirsiniz. 4 kişiyseniz taksilerle anlaşıp daha hesaplı bir fiyata gidebilirsiniz.
Konya’dan gezilecek ilçelerinden biri olan Sille’ye de otobüsle geçtik. Kent kartları 1 TL’ye satılıyor, içine dilediğiniz kadar doldurabilirsiniz. Sille’ye geçmek için Alaaddin Tepesi’ne yakın Teksas Durağı’ndan 64 No’lu otobüse binip son durakta inebilirsiniz, doğrudan gezmek istediğiniz noktada buluyorsunuz kendinizi. Maalesef dolmuşlar Sille içine gitmiyor. Sille ile ilgili yazımda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Konya içinde herhangi bir noktaya seyahat için en uygun yer sanırım Teksas Durağı, çünkü birçok hat buradan geçiyor.
Sonuç olarak, bence Konya’nın tarihini solumak, Mevlana’nın etkilerini hissetmek ve birçok noktada da şaşırmak için bu şehri keşfe çıkın.