Öncelikle bu konuda uzman olmadığımı belirterek başlamak isterim, elbette benden çok daha uygunlarını bulanlar vardır. Yakın zamanda bir arkadaşımla konuşurken fark ettim ki herkesin bileceğini düşündüğüm kolaylıkları gezgin olmayan arkadaşlarım bilmiyorlarmış:) İşte bu yazıyı tam da bu nedenle yazıyorum, bu arkadaşlarıma/takipçilerime yardımcı olmak için:)
Baştan uyarayım; uçak biletini uyguna getirmek için biraz yorulmayı göze almak gerekiyor, maalesef bu iş “Armut piş, ağzıma düş” şeklinde olmuyor.
Benim uçak bileti alırken uygun fiyatlı bulmak için yaptıklarım şunlar:
Sık kullandığınız hava yoluna üye olmak: Üye olmanın 2 avantajı var; hem kampanyalardan mail/sms yoluyla düzenli haberdar oluyorsunuz hem de birçok hava yolunda uçuşlarınızdan puan kazanıyorsunuz. Puanlarınızı daha sonra uçak bileti alırken ya da farklı bir hizmette kullanabiliyorsunuz. Burada bahsettiğim ücretsiz üyelik; elbette ücretli üyelikler/kartlarla daha çok avantaj sağlayan havayolları da mevcut. Ben kullanmıyorum ama mil toplamanızı sağlayan kredi kartları da oldukça avantajlı gözüküyor.
Kampanyalardan haberdar olmak için bilet satın alırken mail adresinizi de vermeniz yeterli aslında ya da birçok hava yolunu sosyal medyada takip edebilirsiniz.
Gizli/özel pencerede araştırma yapmak: Siz de bilet fiyatına bakıp 5 dakika sonra tekrar açtığınızda fiyatın yükseldiğini görenlerden misiniz? İşte bu noktada gizli/özel pencere açarak bu sorunu çözmek mümkün.
Aslında bu çok tartışmalı bir konu. Hava yolları aksini iddia etse de birçok kişi gizli/özel pencerede fiyat araştırması yapmanın işe yaradığını savunuyor. Gizli/özel pencere nedir peki? Gizli pencere sizin web geçmişinizi kaydetmeyen, çerezleri otomatik olarak silen pencere yani kısaca webde gizli bir şekilde geziniyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla bu sayede hava yolu siteleri de sizin daha önceden aynı bileti aradığınızı bilmiyor.
Gizli pencere açmanın her browser için farklı yolları mevcut. Örneğin; Google Chrome’da Ctrl+Shift+n tuşlarına basarsanız gizli pencere açılacaktır. Cep telefonlarında da gizli moda alma seçeneği mevcut, örneğin iPhone’da yeni bir sayfa açmak için tıkladığınız + işaretinin yanında “Özel” diye bir seçenek mevcut.
Bileti alabildiğiniz kadar erken almak: Bileti bir sonraki sezonun promosyonlu biletleri çıkar çıkmaz alabilirseniz oldukça ucuza mal oluyor. Örneğin; sonbaharda ilkbahar için kampanya yapanlar, yaz döneminde de kış dönemi için kampanyalar oluyor. Bu yolla Ekim ayında Mart ayı için 25 TL’den daha ucuza yurt içi bilet almışlığım var.
Elbette bazı destinasyonlar için satılmayan bilet fazlaysa son anda da kampanyalar olması mümkün ama genellikle ne kadar erken o kadar iyi seçeneğinin işlediğini düşünüyorum.
Biletlerinizi hafta içi satın almak: Hafta sonları bilet bakan/alan sayısı arttığından uçak bilet fiyatlarında da yükselme olabiliyor deneyimlediğim kadarıyla. Mümkünse uçak biletlerinizi hafta içi akşama bırakmadan almak daha iyi oluyor. Bazı site ve kişiler, Salı günü gibi belirli günlerde fiyatların daha da uygun olduğunu söylüyor ama bu konuda pek bir bilgim yok.
Skyscanner vb. siteleri kullanmak: Önceliğiniz hava yollarının kendi sitelerinden bakmak olmalı bence ama bütün hava yollarını ve uçak bileti satan diğer firmaları karşılaştırıp en uygununu bulan Skyscanner gibi siteler de oldukça yararlı olabiliyor. Bazen hava yolu şirketinin kendi kampanyası yokken bilet satan bir web sitesinin kampanyası olabiliyor, Skyscanner gibi bir site sayesinde bu kampanyaları da yakalamış oluyorsunuz. Bazı sitelerde de (örn; travelocity) hem uçak hem otel aramasını birlikte yapabiliyorsunuz, bu durumda uçağın yanı sıra oteli de uyguna getirmek mümkün olabilir. Ayrıca bu siteler aktarmalı uçuşları da sunduğundan daha avantajlı fiyatlar oluyor.
Bir de fiyat düşünce haber ver seçenekleri işaretleyerek aciliyetiniz yoksa bir süre fiyatların düşmesini bekleyebilirsiniz.
Esnek zaman belirlemek: Seyahat edeceğiniz tarihleri önceden belirlemek kadar belirli bir ay için esnek tutmak da oldukça yararlı oluyor. Örneğin; Pegasus’ta arama yaptığınızda 15 günlük görünümü de görebileceğiniz bir ekran mevcut; oradan en uygun zamanları belirleyip ona göre seyahat etmek daha hesaplı oluyor.
Aynı şekilde Skyscanner’da gidiş dönüş tarihlerinde belirli bir ay için “tüm ay” seçeneğini seçip o ay içindeki en uygun fiyatın karşınıza gelmesini sağlıyorsunuz. Elbette zaman esnekliği maalesef her zaman mümkün olmayabiliyor.
Uçuşlarınızı hafta içinde yapmak: Her yer için olmasa da birçok destinasyonda hafta sonu seyahat eden sayısı daha fazla olduğundan hafta içi uçak fiyatları hafta sonuna göre çok daha uygun. Özellikle Pazartesi-Perşembe arası seyahat ederseniz çok daha uyguna biletler bulabilirsiniz.
Destinasyon konusunda esnek olmak: Zaman esnekliğinin yanı sıra destinasyon esnekliği de oldukça avantaj sağlayanlardan. Örneğin; bazen Avrupa’da çok yakın iki şehir/ülke arasında yüksek oranda fiyat farkı olabiliyor. Bu durumda rotaya bir destinasyon daha eklemek ya da gittiğiniz yerden farklı ulaşım araçlarıyla o şehre geçmek daha uyguna gelebiliyor. Elbette Ryanair gibi Avrupa içinde oldukça ucuza uçuş sağlayan hava yollarını kullanmak da bir seçenek.
Bir de gerçekten “neresi olursa olsun uygun olsun yeter ki” diyorsanız Skyscanner’da destinasyonu “her yere” seçerek ya da bir ülkenin tamamını seçerek aradığınız tarihlerdeki en uygun fiyatlı destinasyonları bulabilirsiniz.
Pahalı destinasyonlar için turlara bakmak: Burada size turla gidin demiyorum aslında. Bazı destinasyonlara ülkemizden sadece tek hava yolu direkt uçuş yapıyor, bu durumda fiyatlar oldukça yükseliyor. Turlar ise önceden anlaşma yaptığından fiyatı bir şekilde sabitlemiş oluyorlar, bu da daha uygun uçma imkanı sağlayabiliyor. Üstelik konaklama da bonus oluyor. Tarihleriniz uyuyorsa turu tercih edip turla gezmeden bireysel olarak seyahatinize devam edebilirsiniz.