Seyahatlere nasıl hazırlanıyorsunuz? Hazırlanacak zaman bulabiliyorsanız şanslısınız demektir, bu zamanı doğru bir şekilde değerlendirmekte yarar var. Bu yazıda kendi yaptıklarımdan yola çıkarak bazı önerilerde bulunacağım. Valiz hazırlamak değil kastım, o başka bir yazıya artık.
Hava Durumu için Instagram
Bence valizin içeriğini ve günlerin planlamasını da etkileyebildiğinden en önemli şeylerden biri hava durumunun nasıl olduğu. Son dakikaya kadar bu araştırmayı sürdürmekte yarar var. Yalnız öyle sadece hava durumu uygulamalarına bakmak yetmez, çünkü sadece dereceyi bilmek havayı koklamanıza yetmez. Girin Instagram’a, yazın gideceğiniz yerin adını ve en son gönderilere bakın. İnsanlar gün içinde neler giymiş, akşam saatlerinde neler giymiş, genel bir tutarlılık var mı fotoğraflarda? Dikkat edin tbt gününe denk gelmeyin:) Eğer gittiğiniz yerde bir evde kalacaksınız evinizi kiraladığınız kişiyle iletişime geçip bilgi almak daha gerçekçi bir tablo verecektir. Tabi yine de her ihtimale karşı tedbirli olmakta fayda var, bir B planınız kolsun.
Havaalanından Konaklama Yerinize Ulaşım Seçenekleri
Uçaktan inip ülkeye adım attığınızda oluşacak ilk sorularınızdan biri kalacağınız yere nasıl gideceğiniz olacak. Bunun için eğer birkaç yol varsa hangi aracın kalacağınız yer yakınında bir duraktan geçtiğine bakmakta yarar var. Bunun dışında fiyatlar, biletin nasıl alındığı, hangi para birimlerinin geçerli olduğu ve araçların kalkış saatlerine de bakmak iyi olacaktır, ilk günden sudan çıkmış balık gibi hissetmenizi önler.
Gezilecek Yerlerin ve Gidilecek Mekanların Belirlenmesi
Öncelikle seyahat sitelerinden seveceğiniz turistik noktaları belirleyip sonrasında bloglarda daha lokal yerleri aramak ve gezmek istediğiniz yerleri belirlemek iyi olacaktır. Yine burada da Instagram’dan yararlanılıp lokallerin gittiği yerleri keşfetmek mümkün. Bulduğunuz yerlerin bir fotoğrafını çekmek/okuma listesine almak gittiğinizde doğru yere mi geldim kontrolü için işinize yarar ya da gözden kaçırdığınız bir ayrıntıya sonrasında bakmanızı sağlar. Ayrıca gideceğiniz ülkenin alfabesi de farklıysa fotoğraf çekmek kesinlikle daha iyi bir seçenek. Elbette burada önemli olan fazla katı bir program çıkarmadan mutlaka görmek istediklerinizi belirleyip diğer yerleri de kısmet olursa şeklinde ayırmak.
Programınızı haritaya geçirmek
İnternetsiz kullanılabilen bir haritada bulduğunuz yerleri adreslerine göre kaydedin, yani her haritada bulunan yer iğnelerinden ekleyin. (İnternetsiz çalışan haritanız varsa ve şehri indirmeniz gerekiyorsa gitmeden önce indirmekte fayda var, çevrimdışı harita önerisi için bakınız “İnternetsiz Çalışan Seyahat Uygulamaları“). İşaretleme mutlaka görmek istediğiniz yerler için ayrı renk, kısmetse olur seçeneği için ayrı renk, kafeler için ayrı renk ve restoranlar için ayrı renk olursa sizin için oldukça kolaylık sağlayacaktır. Tabi yer iğnelerinin içine girip isim ve size yeri hatırlatacak bir açıklama (fiyat ortalaması, ne tür bir mutfak olduğu vb.) yazmak da ayrıca faydalı olacaktır. Bu arada kalacağınız yeri de işaretlemeyi unutmayın:) (Aşağıdaki örnek de Belgrad’da bir kafe/bar işaretlememden, bu tarz mekanlar için Belgrad gezimde yeşil rengi tercih etmişim, ayrıca mekan zaten harita üzerinden yer aldığından ve ismi çıktığından ekstra bir açıklama eklememe gerek kalmamış. Eğer açıklama yazmanız gerekirse, yer imine tıkladıktan “yer imini düzenle”den yazmak mümkün.)
Haritaya işaretlediğinizde karşınıza çıkan tablo sayesinden bir yere gezmek için gittiğinizde civarındaki lezzet duraklarını da kaçırmayacak, gitmek istediğiniz yerlerin birbirine uzaklığını da az çok görmüş olacaksınız. Böylece gideceğiniz yerlere yürüyerek mi yoksa toplu taşımayla mı gitmeniz gerektiği ortaya çıkacak ve gerekirse bu yerler için ulaşım araştırması da yapıyor olacaksınız.
Kampanyalar
Nereleri gezeceğinize karar verdiniz. Peki bu yerler birbirine uzaksa şehrin toplu taşımalarından ve kimi zaman müze girişlerinden de yararlanmanızı sağlayan pass’lerinden alacak mısınız? Başka bir şehre geçmeye karar verdiyseniz tren-otobüs hangisini kullanacaksınız? Bir opera ya da müzikale gitmek istiyorsunuz önceden mi almalısınız gidince mi?
İşte bunlar için bir ön araştırma yapıp hangisi daha uyguna geliyor belirlemekte fayda var. Online almak bazen size fırsatlar sunuyor, kimi zaman fiyatı daha uyguna getirmiş oluyorsunuz kimi zaman da uzayıp giden sıraları beklememiş oluyorsunuz. Hele ki turla gidiyorsanız ve mutlaka görmek istediğiniz bir müze/ tarihi mekan içi varsa kısıtlı zamanlarda gezmek zorunda kalacağınızdan önceden bilet almakta yarar olabilir.
Seyahat uygulamaları
Gideceğiniz yer seyahat uygulamalarında varsa önceden yüklemekte yarar var, gideceğiniz otelde Wifi çok iyi çekmiyor olabilir. Bu uygulamalarda yer alan favori yerlerinizi işaretleyebilir, uygulamanın kendi haritasından da yararlanabilirsiniz. Ayrıca uygulamada olan ancak sizin gözden kaçırdığınız bir nokta olmuşsa onu da çevrimdışı haritanıza ekleyebilirsiniz. Uygulamalar için yukarıda da linkini verdiğim “İnternetsiz Çalışan Seyahat Uygulamaları” yazıma göz atabilirsiniz.
Gideceğiniz Yerdeki Tehlikeler
Gideceğiniz birçok yer bulunduğunuz yerden daha fazla tehlike içermeyecektir, ancak yine de birçok kişi akşam saatlerinde bir yere gitmemenizi ya da belirli bir mekanda hırsızlığa karşı dikkatli olmanızı önermişse not etmekte yarar var.
Ayrıca gideceğiniz yerde yaygın ve bulaşıcı bir hastalık olup olmadığına da dikkat etmekte önceden önlem almak adına yarar var. Hem aşı yaptırmanız iyi olabilir hem de sağlık sigorta poliçenizde buna göre düzenleme yaptırabilirsiniz.