- Neden Budva?
- Budva’ya ne zaman gidilir?
- Budva’da konaklama
- Budva’da ulaşım
- Budva’da yeme içme
- Budva’da gezilecek yerler
Karadağ, Balkan’larda en sevdiğim ülkelerden biri. Budva da Karadağ’ın incilerinden. Budva’ya ilk defa Balkanlar turunda gitmiştim ve o zamanlardan aklıma kazınmıştı. Tam 3 yıl sonra yeniden Budva’ya gittim.
Neden Budva?
Her şeyden önce Avrupa seyahatlerinde bizleri en çok uğraştıran şeylerden biri olan vize sorunu Budva seyahatinizde yok, çünkü Karadağ 90 güne kadar vizesiz ziyaret edebileceğiniz ülkelerden.
Budva’da fiyatlar Türkiye ile benzer. Hem konaklama hem yeme-içme açısından Türkiye’de ödediğiniz hesaplara benzer fiyatlar ödeyeceksiniz.
Özellikle bayram tatillerinde Avrupa turları çok tercih edilirken, Budva hala tam olarak keşfedilmediğinden rahatça gidebileceğiniz bir şehir. Yalnızca uçak biletleri pahalı olabildiğinden turla gitmek daha avantajlı olabiliyor, turla gitseniz bile kendi kendinize gezebileceğiniz bir şehir. Üstelik turla da gitseniz Avrupa’nın aksine merkeze yakın otellerde konaklıyorsunuz.
Doğa ve deniz müthiş. Türkiye’de de benzer yerler var elbette, ancak hem yurtdışında gezeyim hem de deniz tatili yapayım diyorsanız Budva doğru seçim.
Budva’ya Ne Zaman Gidilir?
Budva yaz dönemi hareketli olan bir şehir. Biz Eylül ayının ortasında gittiğimizde birçok yer için sezon kapanmıştı. Eylül aylarında akşamları serin geçiyor. Bence en iyisi yazın gitmek. Yağışlarının da çok kuvvetli olduğu düşünülürse ilkbahar ve Eylül ayının sonlarından itibaren pek de iyi bir tercih olmayacaktır. Eylül başı da kalabalığın azalması açısından iyi bir tercih.
Budva’da Konaklama
Budva’da bizim ülkemizdekilere benzer konaklama şekilleri mevcut. Her şey dahil tatil köyleri, deniz kenarındaki 5 yıldızlı oteller ya da kaleiçindeki butik pansiyonlar… Fiyatlar da bizimkilere benzer, daha ucuza bile gelebiliyor.
Deniz tatili düşünüyorsanız Becici Plajı’ndaki otelleri tercih edebilirsiniz, daha çok şehrin tadını çıkarma odaklıysanız kaleiçindeki pansiyonları ya da surların hemen dışında bulunan otelleri tercih edebilirsiniz.
Biz Slovenska Plajı’ndaki Slovenska Plaza’da her şey dahil kalmıştık. Burası oldukça geniş bir alana yayılmış bir tatil köyü. İçinde ne ararsanız var; kafeler, restoranlar, market. Kumsalı güzel ama yemekleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Açık büfe olduğu için elbette yiyecek bir şeyler buluyorsunuz ancak biz fiyatlar da uygun olduğu için genellikle bir öğünü dışarda yemeyi tercih ediyorduk. En avantajlı yanı ise merkeze ve Becici Plajı’na yakınlığıydı.
Budva’da Ulaşım
Budva yürüyerek gezebileceğiniz bir şehir. Plajları boyunca bile uzunca bir yürüme yolu mevcut. Yine de otobüs kullanmayı tercih edeceğiniz zamanlar olabilir, maalesef otobüslerin eski ve kalabalık olduğunu belirtmem gerek. Zorunda kalmadıkça tercih etmeyin bence.
Budva’da Yeme İçme
“Neden Budva?” bölümünde de bahsettiğim gibi yeme-içme fiyatları Türkiye’dekine çok benzer.
Deniz ürünleri restoranları oldukça fazla. Sahile karşı bu restoranlarda oturabilirsiniz. Ayrıca plajları boyunca süren yürüyüş yolunda da denize karşı oturulabilecek birçok kafe mevcut.
Kaleiçinde ve dışında da birçok kafe mevcut. Kaleiçinde Juice Bar Cafe sağlıklı bir kahvaltı ya da yemek için ideal; isminden de anlaşılacağı üzere meyve suları da süper. Casper, akşam oturup bir şeyler içmek için tercih edilebilir.
Biz çoğunlukla hem servisini hem lezzetlerini beğendiğimiz Mozart Cafe’yi tercih ettik. Pizzaları ve suflesi oldukça lezzetliydi. Pizza fiyatları ortalama 20-25 TL civarı.
Budva’da Gezilecek Yerler
Kaleiçi yani Budva’nın Eski Şehir bölümü. Burada dar sokakları, kiliseleri ve arkeoloji müzesini gezebilirsiniz. Ayrıca ilginiz varsa kaleiçine çok yakın olan casino’ya da uğrayabilirsiniz.
Plajlar… Slovenska’dan başlayarak Sveti Stefan’a kadar yaklaşık 2-3 saatinizi alacak bir yürüyüş yapıp bütün plajlarını ziyaret edebilirsiniz. Plaj yolu üzerinde Slovenska’dan Becici’ye giderken geçeceğiniz tüneldeki duvarlarda sokak sanatı örnekleri görebilirsiniz. Benim denize girmek için en beğendiğim plajlardan biri Becici. Przno’da denize girmeyip sadece bir şeyler içsek de gördüğümüz kadarıyla güzel bir plajı vardı. En güzel plajı ise Milocer, gidip mutlaka görmelisiniz; ancak denize girmeniz mümkün olmayacak. Zira Milocer Plajı oldukça pahalı bir otele ait ve plaj seti de dışardan gelen ziyaretçiler için 80 Euro. Normal bir plajda ise şemsiye ve şezlong takımı genelde 15-20 TL arasında değişiyor. Ünlülerin kaçamak için tercih ettiği söylenen Sveti Stefan adasında da hem otele ait hem de halka açık bir plaj mevcut. Otelin plajına yine oldukça yüksek bir fiyat ödeyerek girebiliyorsunuz. Sveti Stefan’da konaklamanın gecelik fiyatı 3500 Euro ve bizim gittiğimiz tarihte önümüzdeki 4 sene boyunca yer yoktu.
Budva kaleiçine oldukça yakın olan Dans Eden Kız Figürü. Kaleiçine oldukça yakın olan Mogren Plajı’na giderken deniz üstünde olan bir heykel. O bölgede yürürken dalgaların gelmesiyle boğulan bir kızın heykeli olduğu söylentiler arasında. Açıkçası bence görülse de olur görülmese de. Bu arada Mogren Plajı oldukça kalabalık ve diğer plajlar varken bence tercih etmemeniz gereken bir plaj.
Budva’dayken Karadağ’ın diğer şehirlerine yapabileceğiniz günübirlik gezileri de diğer yazımda bulabilirsiniz.