Van’da Gezilecek Yerler

Van Kalesi

Aslında Van merkezde görülecek çok da bir şey yok. Van Kalesi ve Kale’den görünen birkaç camiyi saymazsak. Van Kalesi’nde güneşi batırmak keyifli, zaten öğle saatlerinde kaleye çıkmak işkence olsa gerek. Kaleye girdiğinizde çocuklar size kaleyi anlatıp bahşiş toplamak için sıraya giriyor, Doğu’da artık alıştığımız görüntüler…

Van Kalesi

Van Gölü ve Akdamar

Van Gölü ki göl demeyi hakaret sayıyormuş Vanlılar, gerçekten de adeta uçsuz bucaksız görünen bu göl denizden farksız sayılır. Pek denize giren yok, bir de su taşımacılığı henüz pek kullanılmıyor gördüğüm kadarıyla. Van Gölü’nün içinde 4 adet adacık var, bunlardan en meşhuru elbette Akdamar. Akdamar’a küçük teknelerle gitmeniz mümkün, giriş Müzekartlılara ücretsiz. Üstündeki kilise Kars’ta Ani harabelerinde de görebileceğiniz fotoğrafı en çok çekilen kiliseyi andırsa da aslında çok daha büyük ve güzel bir kilise. Elbette ikisi de Ermeni kilisesi olduğundan bu kadar benzer olmaları normal. Özellikle üstündeki kabartmaların korunmuş olması, içindeki fresklerin de bir nebze daha iyi durumda olması kiliseyi güzelleştiren nedenlerden birkaçı. Diğerleri ise konumu, kilisenin her yanında manzara, adeta Van Gölü’nü değil de Akvaryum koylarını fotoğraflıyorsunuz.

Akdamar

Çavuştepe Kalesi

Van’da görülecek bir diğer şey ise Çavuştepe Kalesi. Kale; Gürpınar ilçesinde çok güzel bir tepe üzerine kurulmuş, etrafınız kahverengi ve yeşilin tonlarının birbirine girdiği dağlarla çevrili. Kale çok iyi korunmuş olmasa da kaleye 55 yıldır bekçilik yapan Mehmet Kuşman’ın Urartu dilini öğrenmesi ve gelecek kuşaklara aktarmak istemesiyle kaledeki birçok şey anlam kazanıyor. Umarım siz de Mehmet Amca’ya denk gelirsiniz. Mehmet Amca ayrıca Urartu dilinde hazırladığı kolyelerden satıyor. Ayrıca bu dili bilen dünya üzerinde nadir kişilerden olduğundan yurt dışında konferanslara da davet ediliyormuş.

Çavuştepe

Muradiye Şelalesi

Van merkeze biraz uzak olsa da Van sınırları içinde yer alan Muradiye Şelalesi de bir diğer ziyaret edilebilecek yer. Elbette Antalya’daki şelalelerden sonra burası çok büyüleyici değil ama yolunuz o taraflara düşerse görmeye de değer.

Gelelim asıl görülecek yerlere ki bu yerler Van’da değil Van’ın çevre illerinde. Van’ın çevresinen gezilecek yerler ve Van gezimizin ayrıntıları için Van:Orada Bir Şehir Var Uzakta yazıma göz atabilirsiniz.

Van’da Konaklama

Van Gölü manzaralı Double Tree Hilton’da konakladık, genel olarak memnun kaldık, kahvaltılarında yöresel ürünler çıkarmaları da artı puandı diyebiliriz.