Seyahatimi planlarken ve seyahatlerim sırasında yararlandığım bazı uygulamaları bu yazıda derlemek istedim, umarım sizin de işinize yarar.
Maps.me
Maps.me uygulaması internetinize gerek olmadan önceden şehirleri yükleyip kullanabileceğiniz bir uygulama. Size yürüyerek ve arabayla yol tarifleri veriyor. Ben gitmeden önce beğendiğim yerleri, önemli noktaları, otel vb. işaretliyorum da ve hepsini farklı renklerde yapıyorum; böylece yakınımda nerede ne tarz bir şey var haritadan rahatça takip edebiliyorum.
İnternet çok da umrumda değil diyorsanz tabiki Google Maps ama Google’da da işaretlemeler biraz sıkıntı. Harita oluşturup açmaya çalıştığınızda çok yer işaretliyse her zaman düzgün göstermeyebiliyor ama çalışma saatleri bilgileri, güncelliği ve toplu taşıma seçeneklerini göstermesi büyük avantaj tabi.
Spottedbylocals
Spottedbylocals 2014 yılında arkadaşlarımdan birinin keşfetmeme vesile olduğu o zamandan beri kullandığım 2 sene önce de yazarı olduğum uygulama. 80’den fazla şehrin bulunduğu uygulamada şehrin yerlilerinden oluşan spotter’lar kendi önerilerini yazıyor. Burada zincir ve aşırı turistik yerler yerine lokal önerileri olması işinizi kolaylaştırıyor. Harita üzerinde nerede ne var görebiliyorsunuz, dilerseniz önceden favorilerinizi de seçip sadece onları da görüntüleyebilirsiniz. Eskiden internetsiz de çalışıyordu ancak maalesef bu özelliği kaldırdılar. Ücretli bir uygulama ama fiyatlar oldukça uygun.
Uygulamaya dair tek eleştirim maalesef bazı arkadaşlarımızın güncelleme yapmamaları ve özellikle yüksek enflasyon ülkelerde uygulamadaki fiyatlara çok güvenmemek gerektiği. Bu konuda da bir güncelleme yapılması düşünülüyor.
Yandex Çeviri, Seslisözlük, Google Translate
Özellikle dil konusunda kendine güvenmeyenler için Yandex de Google Translate de uygulama olarak ideal. Birçok dil seçeneği de mevcut. Önceden istediğiniz dilleri çevrimdışı kullanmak üzere yükleyip seyahatiniz sırasında da rahatça kullanıyorsunuz. Uygulamadaki tüm dilleri yüklemek de ücretsiz.
Seslisözlük’ü çevrimdışı olarak pek kullanmadım ama uygulama içinde çevrimdışı özelliği de mevcut.
Piri
Piri hem yurt içi hem yurt dışı rotaları olan bir uygulama. Size görebileceğiniz turistik noktaları rota olarak çıkarıyor, ister gitmeden ister yerinde dinleyebiliyorsunuz. Her şehir için bir tur rotası mevcut, harita üzerinden rotayı takip edebiliyorsunuz ve rotanın başlangıç noktasına gidip tura başlıyorsunuz. Rota üzerindeki her tur noktasına vardığınızda rehberin o yeri 5-15 dakika süreyle anlatımını dinliyorsunuz. Ayrıca rehberin rotanız üzerinde mekan önerileri de oluyor. Turlar da genellikle hiç ara vermeden 2,5-3,5 saat sürüyor. Yurtdışında farklı noktalara da gittiğinizden daha uzun da olabiliyor. Ben çoğunlukla Saffet Emre Tonguç’tan hem İstanbul hem yurtdışı rotaları dinledim, oldukça keyifliydi. Yabancıların anlattığı verisyonlar da var, mesela Berlin.
Piri ücretsiz yükleniyor ama gideceğiniz şehirleri çoğunlukla satın alıyorsunuz. Yüklediğinizde internetsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Şehirler harici sanat eserleri gibi farklı içerikler de mevcut. Ben Prag’a gitmeden önce Klimmt üzerine ücretsiz kısa bir içerik dinlemiştim örneğin.
ChatGPT
ChatGPT de artık size rotalar oluşturmada, kafeler önermede yardım oluyor. Ne kadar ayrıntı verirseniz o kadar düzgün cevaplar alabiliyorsunuz. Örneğin, 3 günlük Prag gezisine gidiyorum, tarihi noktaları mutlaka görmek istiyorum, sanata ilgim var, bütçe aralığım şu kadar; 3 günlük yorucu olmayan bir rota çıkarabilir misin gibi detay vermeniz önemli. Bir de her zaman güvenilir sonuçlar olmayabiliyor, özellikle güncel bilgiyi çekme noktasında. Dolayısıyla önerdiği yerleri mutlaka Maps ve Google’dan kontrol edin derim.
ChatGPT’yi çeviri için de kullanabilirsiniz.
GetYourGuide
Seyahatiniz sırasında çevredeki yerleri de gezmeyi düşünüyorsanız ya da gideceğiniz şehirdeki turlar/yapılacak aktiviteleri takip etmek istiyorsanız GetYourGuide‘ı kullanabilirsiniz. Ben GetYourGuide’dan Saraybosna ve Valensiya seyahatlerimde faydalanmıştım, ikisinde de memnun kaldım. Arabasız gitmekte zorlanacağınız, özellikle farklı yerleri dahil eden turlar için bence mantıklı oluyor. Bir de tur/aktivite satın almasanız bile yapılacaklar hakkında size fikir sunması açısından da faydalı oluyor. Uygulama versiyonundan ziyade web versiyonunu kullandım, genellikle de önceden değil de seyahat sırasında satın aldım ama bazı turlar çabuk tükenebiliyor.
Bunlar dışında tabiki Omio, Skyscanner, Booking gibi uygulamalar da işinize yarayacaktır ama ben bunların web versiyonlarını kullandığımdan uygulamalar adına yorum yapmak istemedim.