- Bodrum’a Ulaşım
- Bodrum’da Gezilecek Yerler
- Bodrum’da Yeme-İçme-Alışveriş
- Bodrum içi Ulaşım
Bodrum bence bütün kalabalığına ve kentleşmesine rağmen Ege Bölgesi’nin en güzellerinden biri olmaya devam ediyor. Uzun yıllardır Bodrum deniz tatili için vazgeçilmezlerim arasında. Son gezimizde ise deniz tatilinden ziyade 19 Mayıs hafta sonu ile birleşince Bodrum merkezde bol gezmeli ve yemeli bir tatil geçirdik. MFÖ’nün şarkısında da olduğu gibi
“…Biraz deniz, biraz uyku
Bütün isteğim buydu
Bodrum Bodrum, Bodrum Bodrum”…
Bodrum’a Ulaşım
Bodrum Milas Havalimanı’na birçok ilden direkt uçuşlar bulunmakta, uçak biletleri erken alınırsa oldukça uyguna gelecektir.
Bodrum Milas’tan Bodrum merkeze ve diğer beldelerine Muğla Belediyesi araçları ve Havaş bulunmakta. Atlas Global Havayolları ile gelirseniz birçok beldesine ve merkeze gitmek için uçak biletiniz ya da ilgili SMS göstererek ücretsiz servislerinden yararlanabilirsiniz.
Bodrum’da Gezilecek Yerler
Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi: Bodrum Kalesi ve Kale’nin içinde yer alan arkeoloji müzesine giriş Müze kart sahipleri için ücretsiz, Müze kartı olmayanlar içinse 30 TL. Bahar ve yaz döneminde 08:30-18:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Belgrad yazımı okumuş olanlar bilir Belgrad Kalesi’ni ve Kale’den manzaraları beğendiğimi. Bodrum Kalesi’nin yanında ise Belgrad Kalesi’nin lafı olmaz. Hem Kale’den manzaralar hem içindeki sergiler oldukça güzel. Manzaraların güzelliğinde iki liman arasında inşa edilmiş olmasının payı büyük elbette. Kale içinden manzaraların yanı sıra Kale’yi uzaktan fotoğraflamak da ayrı bir zevk.
Kalede, Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol (Yılanlı) kuleleri var. İngiliz Kulesi’nin içi adeta Merlin ya da Harry Potter’da yer aldığınızı hissettiriyor. İçinde uzunca bir masa, şövalyelerin zırhları ve İngilizlere özgü birçok materyal bulunuyor. Yılanlı Kule’de ise amforalar mevcut. Bazı kulelerin de içi kapalı. Bunun dışında zindana gitmek oldukça zahmetli, zindan içinde de döneminin işkencelerini gösteren plastik mankenler mevcut. Ayrıca sonradan öğrendiğim bir şey de zindanın iç kapısı üzerinde “Tanrı’nın Bulunmadığı Yer” anlamına gelen Latince bir yazı bulunmaktaymış, merdivenlerden inip içeri girerken hissettiklerinize tercüman olabilecek bir yazı.
Kale’nin içindeki Su Altı Arkeoloji Müzesi Türkiye’deki tek su altı müzesi. Müzede su altı kazı araştırmalarından gelen eserler yer alıyor, gemi maketleriyle de desteklenmiş gösterimler mevcut. Eski dönemlere ait mücevherler benim en çok ilgimi çekenlerden oldu. Cam Salonu’nda da göz kamaştırıcı cam örneklerine rastlamak mümkün.
Kale içinde bir de hamam ve Osmanlılar tarafından minare eklenerek cami olarak kullanılan bir şapel bulunmakta. Şapelin içinde ise günümüzde batık kalıntıları sergileniyor.
Anlattıklarımdan da anlaşılacağı üzere kale oldukça büyük, her yerini gezmek isterseniz birkaç saatinizi ayırmanızı öneririm. Ayrıca karşınıza her an bir tavus kuşu çıkabilir, fotoğraflamayı unutmayın.
Gümüşlük: Gümüşlük Bodrum’un son dönemde meşhur olmuş beldelerinden. Mayıs ayında gittiğimizde çok kalabalık değildi, ancak yaz döneminde sanıyorum oldukça kalabalıklaşıyor. Bodrum’dan dolmuşlarla ulaşmak yaklaşık 50 dakika sürüyor.
Gümüşlük hem denize girmek için hem de sahil kenarındaki kafelerinde oturmak için ideal. Süslemeler ve çiçekleriyle fotoğraf çekmenin de keyifli olacağı yerlerden. Bir de birkaç merdivenle Cami’ye çıkarsanız manzaraya doyum olmayacaktır.
Bitez: Bitez senelerdir gittiğim ve Bodrum beldeleri içinde en sevdiğim. Konaklamak için motelden apartlara, butik otellerden her şey dahillere birçok seçenek mevcut. Burada da Bodrum’un hemen her yerinde olduğu gibi plajlar halk plajı. Denizi ilerlemenize rağmen bir süre derinleşmeyenlerden, özellikle çocuklu aileleri için oldukça ideal. Bodrum’dan yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Bitez merkezi sahil kesiminden biraz uzak ama bir gün yürüyüp Bitez dondurmacısına ya da mantıcısına uğranabilir.
Yalıkavak ve Turgutreis: Yazın dahi rüzgarlı olan bu bölge bence deniz için pek ideal değil. Turgutreis marinası olduğundan alışveriş severler için iyi bir seçenek olabilir ancak ben çok da farklı markalar/ürünler göremedim.
Gümbet: Eğlence sevenler, bar arayanlar için doğru adres, Merkez’e de oldukça yakın.
Bodrum’da Yeme-İçme Alışveriş
Bitez Dondurmacısı: Sadece Bitez’de değil, Bodrum’un birçok yerinde şubesi var. Dondurmaları çok mu özel derseniz, bence değil ama lezzetli.
Belediye Çay Bahçeleri: Bodrum Belediyesi gerçekten çok güzel yerlerde çay bahçeleri açmış. Çay bahçelerinin adı her yerde değişmekle birlikte Belediye’nin işletmesi olduğu anlaşılıyor. Merkez’de Mahfel Kafe ve Gümüşlük Belediye Çay Bahçesi tam deniz kıyısında ve oturması oldukça keyifli. Fiyatlar da uygun.
Yunuslar Karadeniz Pastanesi: Bodrum’a her gelişimde çok severek gittiğim bu pastane hala tatlılarıyla göz alıcı gözükse de lezzet olarak bu sefer beni pek memnun etmedi.
Cafe Gevrekçi: Hem merkezde hem Konacık tarafında bulunuyormuş. Biz merkezdekine gittik. Ne söylediysek beğendik, börekleri ve zeytinli açması oldukça lezzetliydi. Atatürk Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi arasında sanıyorum Üçkuyular Caddesi üzerindeydi. Dışarıdan çok küçük gözüken ancak içerde 5-6 masası bulunan bir yer. Simitlerinin de gün boyu sıcak olduğu yazıyordu, kahvaltı için ideal.
Ali Cengiz Çay Bahçesi: Bodrum’da bazı çay bahçeleri oldukça kazıkçı olduğundan yine Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan bu çay bahçesi fiyatlarıyla uygun bir seçenek.
Eskici: Cumhuriyet Caddesi’ne yeni bir şube açmış, deniz kenarında ve pizzaları da taş fırından. Akşamları da bir şeyler içmek için uğrayabilirsiniz.
Garden Restoran: Bodrum merkezde yer alan bu restoranın atmosferi gerçekten güzel. Hem içeride hem dışarıda oturabilir, akşam güzel bir manzara eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz. Hem kebap hem balık çeşitleri var, fiyatlar da böyle bir yer için normal. Girişteki tabelaları takip ederseniz bazı kampanyalar yapmış oluyorlar. (Yanında salata ve patates kızartmasıyla çipura ve 1 yerli içki için 37 TL ödedik.)
Dönerci Celal Usta: Gittiğimiz gün yeni açıldığından herkese bol bol ikramda bulunuyorlardı. Bodrum’un meşhur sebzeli dönerinden değil, ancak klasik döner için tercih edilebilir. Fiyatları normal, döneri de lezzetli.
Alışveriş: Cumhuriyet Caddesi’nde birçok hediyelik eşyacı bulunmakta, özellikle takı ve taş süslemeleri alanında oldukça güzel hediyelikler var. Bir de kale etrafında el yapımı magnetler ve cam ürünler bulunuyor, tabi fiyatlar da biraz daha yüksek el yapımı olunca. Bodrum’un çeşit çeşit sandaletlerini de yine Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulabilirsiniz.
Bodrum içi Ulaşım
Bodrum otogardan her yere dolmuşlar mevcut. Üstelik belediye de hemen her yere belirli saatlerde dolmuş koyunca gidip diğer beldeleri de gezmek ekonomik hale de gelmiş. Bodrum Belediyesi araçlarında fiyatlar 2,5-3,5 TL civarında. Bodrum Belediyesi araçlarından bazıları pazar günleri çalışmıyor, Muğla Belediyesi’nin internet sitesinden kontrol etmekte yarar var.